Mitől lesz valóban sikeres a drogmegelőzés az iskolában?
Mitől lesz valóban sikeres a drogmegelőzés az iskolában?
2022-03-28

 

Előadásaim során úgy vettem észre, hogy a gyerekek nagy része valóban érdeklődve figyel a felvilágosításon, amit csak még inkább alátámaszt, hogy a mondandóm befejezte után szinte elárasztanak kérdésekkel. Az tehát, hogy nem hiábavaló a drogmegelőzés az iskolában enyhe kifejezés lenne. A hangsúly csak azon van, hogy milyen módszerrel közelítjük, hogy igazán hatékony is lehessen. 

 

Mi kell ahhoz, hogy a gyerekek ne csak hallgassanak, de figyeljenek is?

A titok röviden összefoglalható: nem ijesztgetni kell őket, hanem valós, őszinte képet alkotni számukra. Sokkal hatékonyabb tud lenni a felvilágosítás, ha maguk kezdenek el gondolkodni rajta, hogy mi történhet velük, ha rossz útra lépnek rá.

A drogmegelőzés az iskolában általában 7-8.-os korban kezdődik, amikor is a gyerekeknek még viszonylag felületes tudásuk van a szerekkel kapcsolatban. Ez a felületes tudás éppen azért veszélyes, mert sokkal inkább tartják bulinak a szerhasználatot, mint következményekkel teli döntésnek. Ezért is mesélem el nyíltan a személyes történetem, hogy lássák mi van ezen az úton. Tabuk, szépítés és elfogultság nélkül tudom bemutatni a droghasználók világát, ez a hitelesség pedig a kulcs ahhoz, hogy befogadják az elmondottakat.

 

A felvilágosításnak valóban a megelőzésnél kell kezdődnie

Másrészről azt is fontosnak tartom, hogy beszéljünk a kiváltó okokról. Tény, hogy akkor a legkönnyebb belecsúszni a függőségbe, ha valami nincs rendben a gyerek háza táján – lehet ez otthoni probléma vagy a kamaszkorból adódó önértékelési nehézség is.

A csoportos beszélgetés remek alkalmat ad arra, hogy kicsit növelni tudjam a gyerekek önértékelését. Épp elég feszültséggel, kárhoztató gondolattal jár ez az időszak. Sokuk vívódik azon, hogy elég menő-e vagy hasonlítgatja magát állandóan a többiekhez, ezzel a belső feszültséggel pedig meg is ágyazhat magának a késztetésre, hogy valamivel kivonja magát a világból – ez a valami pedig lehet az első (és a többi azt követő) cigi, csík, tabletta is.

 

Szeretnéd, hogy a gyereked részt vegyen hatékony drogmegelőzésen az iskolában?

Rendszeresen tartok előadásokat általános iskolákban, de hiszem, hogy középiskolákban is bőven lenne keresnivalója a drogmegelőzésnek. Keress fel, és egyeztessünk a részletekről, hogy a Te gyermeked iskolájába is elvihessem történetem tanulságait!

Érdeklődöm

Írd meg véleményed!
A Marketing Soul Kft. csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Marketing Soul Kft. Csapata