Mitől fog hallgatni a gyerek a drogprevenciós előadásra?
Mitől fog hallgatni a gyerek a drogprevenciós előadásra?
2022-03-28

Egyre több helyen van már drogprevenció az iskolában, ám a hatékonyságban még óriási különbségek vannak. Az előadások megtervezésekor a legfontosabb, hogy a gyerekek fejével kell gondolkodni, különben könnyen félremegy a dolog.

Tipikus felállás, hogy:

  • a gyerekek nem figyelnek
  • figyelnek ugyan, de nem köti le őket, így az információ se megy át
  • átmegy némi információ, de nem igazán marad meg

… ez persze nem az ő hibájuk, épp annyira lehet érdekfeszítő előadást összeállítani, mint semmitmondót. A kulcs, hogy ne csak a kötelező köröket mondjuk el, hanem valóban hozzájuk beszéljünk – hitelesen, érthetően, figyelmet megragadóan.

 

Hogy néznek ki velem a drogprevenciós programok?

Általában 20-25 fő vesz részt egyszerre a programon, velük közösen egy kört formázunk. Ez egyrészt nyitottságot sugall, másrészt nehezebb nem figyelni.

Felépült drogfüggőként nálam az előadások tematikája adott: minden esetben mesélek a saját utamról, a függőségemről és a gyógyulásról. Sokszor tapasztalatom, hogy a gyerekekkel még nem beszéltek erről ilyen őszintén, ez az én „szerencsém”: így könnyen fenn tudom tartani az érdeklődésüket.

A saját életutam után jöhetnek a kérdések, amik pedig biztos, hogy lesznek is. Gyakran olyan mélyen elbeszélgetünk, hogy a kijelölt osztályfőnöki óra nem is elég rá. Ennél pozitívabb visszajelzés nem is kell!

 

Miről nem szabad szólnia az előadásnak?

Bár tény, hogy a legtöbb drogfüggő rossz családi háttérrel rendelkezik, fontosnak tartom, hogy ne keressünk mindenáron valakit, akit lehet vádolni.

Persze, lélekölő, ha a gyerek otthon nem kap figyelmet vagy ha napi szinten állnak bele az iskolában. De azzal nem segítünk, ha azt mondjuk, hogy emiatt drogozik, hiszen így mintha csak legitimálnánk a döntését. Sokkal jobb hatást tud elérni, ha rávilágítunk arra, hogy mi zajlik a többiekben: ha rámutatunk, hogy talán a szülei azért nem tudják kifejezni szeretetüket, mert ők sem tapasztalták meg; hogy az osztálytársa azért szekálja nap mint nap, mert ő maga is nehéz időszakon megy át, amit nem tud kezelni. Nem feloldozás ez, a gyerek számára mégis felszabadító tud lenni.

A drogprevenciós előadások célja tehát a megértés kell, hogy legyen. Abból szoktam kiindulni, hogy visszagondolok: én mit szerettem volna ilyen idősen hallani, mi segített volna? Egy-két jól irányzott mondat képes megtörni a kezdeti jeget. Az üzenet pedig valóban eljut így a gyerekekig, mert érzik, hogy róluk van szó, miattuk jöttem.
Vedd fel velem a kapcsolatot, egyeztessünk időpontot, hogy a te gyereked iskolájában is sor kerülhessen drogprevenciós előadásra!

 

Érdeklődöm

Írd meg véleményed!
A Marketing Soul Kft. csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Marketing Soul Kft. Csapata