Miért fontos a drogmegelőzés már az általános iskolában?
Miért fontos a drogmegelőzés már az általános iskolában?
2022-04-28

Egyre sürgetőbbé válik a drogmegelőzés kérdése, ráadásul már egyre fiatalabb korban kell vele foglalkozni! Sokan hajlamosak vagyunk kevesebb figyelmet fordítani rá, de gondolj csak bele: ha már a “mi korunkban” is probléma volt, akkor most mennyire lehet az? A gyerekek ma mindent hamarabb kezdenek, ráadásul szinte okostelefonnal a kezükben születtek, sokkal több - sok esetben téves vagy homályos - információ áll rendelkezésükre.

Arra pedig, hogy miért kell már általános iskolában elkezdeni a prevenciót, egyszerű a válasz: a drogmegelőzés akkor lehet megelőző, ha még azelőtt történik, hogy a gyerekek maguk ismerkednének meg a szerekkel.

 

Ne gondold, hogy túl fiatal a témához!

 

Előadásaim során úgy tapasztalom, hogy a gyerekek 7-8. osztályos korban már tudnak egysmást a drogokról. Ismereteik persze felületesek még, de éppen ez jelenti a veszélyt!

Számukra a drogok sokkal inkább tűnnek egyfajta tiltott gyümölcsnek, mintsem igazi következményekkel járó szernek. Nem sokkal később pedig elérkeznek abba a korba is, amikor a kísérletező kedvük viszi őket. És miután mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki komolyabban érdeklődik a téma iránt - értsd: próbálta már, él vele, esetleg be is tudja szerezni -, aki keres, az talál is.

Jobb tehát még azelőtt felvilágosítani őket a valóságról, hogy az első cigivel vagy tablettával kínálnák őket egy bulin. A gyerekek ugyanis nem ismerik a benne rejlő veszélyeket, nekik csak buli az egész. Gyakran hallhatunk olyan mondatokat, mint “ha a többiek csinálják, én miért ne?” és “egy cigiből nem lehet baj”.... pedig ha azt követi egy következő, majd egy következő, akkor máris elindult a lejtőn.

 

Éppen emiatt lesz hatékony a drogmegelőzési előadás

 

….hogy megismerik a drogok árnyoldalát is, amit egymástól nem hallanának. Felépült drogfüggőként ugyanis elmesélem nekik saját történetem.

Első kézből hallhatnak arról a pokoli spirálról, amibe belevisz a függőség, és arról is, hogy milyen nehéz kikerülni belőle. A hatékony drogmegelőzés kulcsa pedig épp ez az őszinteség, ami ellensúlyozni tudja a kíváncsiságot és a fejükben lévő, félinformációkon alapuló illúziókat.

 

Korábbi cikkemben részletesen is leírtam, hogy néz ki velem egy drogprevenciós előadás, olvasd el azt is! Ahhoz pedig, hogy a Te gyereked is részt vehessen iskolai drogprevenciós előadáson, keress fel!

 

Érdeklődöm

Írd meg véleményed!
A Marketing Soul Kft. csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Marketing Soul Kft. Csapata