Könnyebben csúszol a drogfüggőség gödrébe, mint hinnéd
Könnyebben csúszol a drogfüggőség gödrébe, mint hinnéd
2022-03-28

A fiatalok sokszor bele se gondolnak, milyen hamar rácsúszhatnak a drogokra, számukra inkább tűnik bulinak, kísérletezésnek a dolog. Pedig a drogfüggőség kialakulásának képlete nem is olyan bonyolult: kell hozzá egy kevéssé ideális háttér – például otthoni vagy önértékelési problémák -, egy kiutat kereső gyerek és az érzés, amit az első, második, harmadik adagtól kap.

 

Szituációk, amik meg tudnak ágyazni a drogfüggőségnek

A kamasz-és tinédzserkor önmagában is az élet egyik legtöbb nehézséget tartogató időszaka. A fiatalok rengeteg változáson mennek át, ha pedig beüt egy olyan szituáció, ami a maradék stabilitásukat is felforgatja, könnyen egyenes út vezethet a drogfüggőséghez.

Tipikusan ilyen, ha gyakoriak otthon a konfliktusok, feltűnően gond van a szülők házasságával vagy épp el is válnak. Az instabil családi háttér komoly gondokat tud okozni a gyerekek lelkében, a drog pedig a menekülés illúzióját kelti. Fizikailag ugyan nem kerül ki a sebeket okozó környezetből, de beállva lélekben messze repül. Kezdetben legalábbis. Eleinte ugyanis feldobódik tőle, idővel már csak épp kevésbé lesz rosszul, mint egyébként. Még mindig keresi azonban a menekülést, amit eleinte megtalált a cuccban, ezért nem áll le.

Aztán ott van, amikor a gyerek “rossz társaságba keveredik.” Na de mitől van ez? Miért hagyja ott a jó társaságot? Érdemes a mögöttes okokat keresni itt is, lehet ugyanis, hogy a régi barátai egyszercsak szivatni kezdték, menekvésében pedig a többi menekülő gyerekhez csapódott. Megkínálták valamivel, ő pedig elfogadta – nem tette volna, ha minden rendben lenne nála.

A végeredmény pedig kiváltó októl függetlenül ugyanaz: ott ül, és semmi másra nem tud gondolni, mint hogy honnan lesz meg a következő adag. Az pedig biztos, hogy meglesz, hiszen a világban, ahol a fiatalok az életük nagy százalékát online töltik, percek alatt talál hozzá kontaktot. Ezzel pedig meg is indul a lejtőn.

 

A megoldás tehát a megelőzésben rejlik

Előadásaimat - amellett, hogy elmesélem saját történetem – épp a fentiek miatt hegyezem ki arra, hogy a teremben ülők önértékelését tudjam javítani, belső világukat simítgatni. Beszélek a lelki háttérről, a drogtól kapott hamis illúzióról és arról, hogy mivel van kirakva a drogfüggőség felé vezető út.
Szeretnéd, ha a te gyermeked is első kézből kapna felvilágosítást a drogok veszélyeiről, a függőségről? Keress fel, beszéljünk meg egy időpontot!

Érdeklődöm

Írd meg véleményed!
A Marketing Soul Kft. csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Marketing Soul Kft. Csapata