A tyúk, a tojás és a Jóisten
A tyúk, a tojás és a Jóisten
2017-07-27

Na vajon melyik volt előbb és ha van mindhárom, kit érdekel?

 

Az ember okos. Képes azon gondolkodni éveken és életeken át, hogy mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás. Nem azzal foglalkozik, hogy megeheti mindkettőt és van az asztalán. Hanem az a fontos, hogy melyik volt előbb. Egy ilyen kérdéskör valljuk be, létfontosságú.

 

Mikor az Isten látta, hogy az ember szeret tyúk módjára kapirgálni - miután hiába mondta neki hogy, fiam-leányom, foglalkozz inkább embertársaiddal és magaddal - adott neki nagyon komoly kutatni való dolgokat. Mert hát hadd örüljön az ember, ha még tyúk akar lenni.

 

Kapirgáljon, hátha talál valamit. A tyúk is azért csinálja. Csak ő élelem után kutat. Tyúkesze többre nem képes, ám egy tyúk még is tudja, hogy az életéhez élelem kell. Meg egy kakas is. Egy ól, ahol éjjel pihenhet, hely a rohangálásra és kapirgálásra, és fészek tojásokat rakni és csibéket az udvarba segíteni. És kell valaki, aki eteti és itatja és az élőhelyét tisztán tartja. Nem is olyan buta ez az állat, hisz tudja, mi kell igazán az Élethez: legyen mit inni, legyen mit enni, legyen hol aludni. Legyen mit csinálni és mindig legyen kivel. Legyen, aki szeret és akit viszontszerethet.

 

Hogy szereti-e a tyúk az embert? Ez egy nagyon buta kérdés egy olyan okos lénytől, mint az ember. Persze, hogy szereti, hiszen családostul az életét adja érte gondolkodás nélkül. Ezt nevezem igazi szeretetnek.

 

Ha egy általunk lenézett és megalázott, megevett – de a szavak helyes használata miatt – inkább megzabált állat, mint ez a tyúk ennyire értelmes lény, akkor vajon mire lehetne képes az okostojás ember? Aki annyi mindent tud. Akinek gyárai vannak meg hadserege, meg rádiója, tévéje, orvosai, egyeteme, gazdasága és nagyon-nagyon sokmindene. Amiket úgy tűnik, mégsem tud olyan gondtalanul élvezni.

 

De az ember, az értelem megtestesülése a legzseniálisabb lény arra, hogy a lehető legmódszeresebben pusztítsa mindazt, ami őt élteti. Beleértve saját magát is. Nyilvánvaló, hogy aki ilyen mértékben szenved hiányosságai miatt az nem képes becsülni önmagát és ólját meg udvarát. Mert ha képes lenne rá, akkor megtenné ugye. Hiszen tudjuk, hogy azt tudod, amit csinálni is tudsz. Amiről beszél és gondolkodik, azt még csak jobb esetben is tudni véli vagy tudni akarja. Az ember nagyon sok mindennel képes önmagának és emberszerű társainak fájdalmat okozni. Bünteti magát és fajtársait és ehhez azért egy tyúknál több eszközzel rendelkezik.

 

Egyszer majd, túl minden kutatáson, kapirgáláson, kotláson, kukorékoláson és elismert felismerésen, elérünk a gondolkodás „olyan magas” szintjére, hogy már nem akarunk mindent tudni. Nem akarunk mindent megfejteni és nem akarunk keresni mindig valamit, ami nincs előttünk. Akkor majd oda fordulunk a másik emberhez és amink van, azt becsülni fogjuk. Létezésünk ajándék lesz mind magunk, mind mások számára. Akkor majd az Együtt-érzés lesz a legnagyobb dolog és ezt nem akarjuk érteni, csak is érezni. Mindig.

 

„Addig megmarad a hit, a remény és a szeretet, ez a három, de közülük a legnagyobb a szeretet.”

 

Szőke Tibor

Írd meg véleményed!
A Marketing Soul Kft. csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Marketing Soul Kft. Csapata